lördag 1 september 2012

Plötsligt händer det!

-->
Det blev en valrossvalp!?På dag 57 satte tiken igång.
Valp nr 1 dödfödd utan synliga fel. Förutom att vara död förstås. Efter övervägande och en magkänsla som sade att ngt var fel kördes tiken in till veterinären som gjorde det en veterinär skall göra. Valp nr 2 föddes levande när tiken var på väg in till OP för snitt. Kort där efter kom valp nr3 med kraftig gomspalt och tarmpaketet utanför. Död givetvis. Åter till OP för snitt. Det hade ju konstaterats via R att det var en valp kvar. Valpen förlöstes med snitt.
Även den död.  Kraftigt missbildad.

Efter att ha vägt och fotograferat den sista valpen åkte vi hem med tiken och hennes enda levade valp. Båda är i skrivande stund starka och fulla av liv och gör det dom gör bäst. Äter sover bajsar kissar. Dygnet runt.

Den sista missbildade valpen, var en Fetal anasarca  (water baby, walrus baby) Jag hade då aldrig hört talas om det. Kanske finns det fler fall i sverige….Vad vet jag….

Har du erfarenhet av det?
Då tycker jag att du som uppfödare ska kontakta uppfödarkommittén om du har vart med om liknande. De har inte bara tystnadsplikt utan ger också råd och stöd. För ju fler som rapporterar, desto större är chansen att ett mönster framträder. Och det i sin tur hjälper avelsarbetet framåt. Avelsarbetet  är ju inte bara höfter & demodex.....

Till och med veterinären stod som ett frågetecken när vi dokumenterade valpen.

Så snälla! Har ni varit med om liknande, kontakta uppfödarkommittén i SSBTK!!
På följande mail : garpenborg@hotmail.com

(Och det gäller givetvis även Epilepsiprojektet, Demodexprojektet, etc.....)

Nedan några länkar med information om Waterpuppy.
3 kommentarer:

Tina sa...

Jättetråkigt med så många döda valpar, men jag är glad för både din, och tikens skull att en av valparna klarade sig.
Jag är också glad att du delar med dig av dina erfarenheter. Och hoppas att fler vågar vara mer öppna med den delen av hundaveln som inte bara är rolig...

annie sa...

Det är inte alltid meningen att det ska gå som man vill har vi ju fått erfara. Hoppas den lilla fixar det nu och att A repar sig snabbt, låter så. Kram till er alla!

Blondie & Baileys sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.